Hot Wheels Aston Martin DB10

De feestdagen staan weer voor de deur. Afgelopen jaar hebben we van een aantal James Bond merchandise een review geschreven. Een belangrijke daarin ontbrak nog: de Aston Martin DB10 van Hotwheels Elite. Reden om voor de feestdagen onze mening te geven over dit unieke model en wellicht een reden om deze onder de kerstboom te verwachten. De Aston Martin DB10 wordt gezien als de meest exclusieve James Bond-auto aller tijden. Niet eerder werd een dienstauto van James Bond speciaal voor een film gemaakt. In totaal werden er 10 modellen gemaakt in de schaal 1:1. Maar ook voor de gewone verzamelaar is er schaarste met schaalmodellen van de DB10. Hotwheel Elite komt, na twee jaar, eindelijk met de veel besproken 1:18 versie van de bolide.

Na het verschijnen van de DB10 tijdens de perspresentatie van de film, verscheen op internationale fora al de vraag: welk merk komt met een schaalmodel van de auto? Een week na de perspresentatie werd bekend gemaakt dat Hornby, eigenaar van Corgi Toys, een licentie had verworven van de film Spectre. Zij zijn uiteindelijk met een schaal 1:32 model op de markt gekomen. Maar ook kwam een bron vanuit Mattel, eigenaar van Hotwheels Elite, met het verhaal dat ze met een 1:18 en een 1:43 model van de Aston Martin DB10 zouden komen. Geen gekke gedachte, aangezien ze eerder dat jaar de Aston Martin DB5 uit Goldfinger op de markt hadden gebracht in een speciale editie.

De interesse van menig verzamelaar ging vooral uit naar de 1:18 versie. De laatste James Bond-auto, een Aston Martin, die op de markt kwam was de DBS uit Casino Royale. Het model verscheen bij Joyride maar werd matig ontvangen. Ook de andere modellen van Joyride konden niet rekenen op een hoge waardering.

We waren dus vooral benieuwd naar de nieuwe speler op de markt van James Bond-modellen: Hotwheels Elite. Zoals gezegd was al eerder de Aston Martin DB5 uit Goldfinger verschenen in twee versies: 1:18 en 1:43. De afwerking viel tegen, zeker in verhouding met de prijs. Ook andere niet-Bond modellen van het merk vielen mij tegen. Dat alles in het achterhoofd werd het toch wel spannend wat er afgeleverd zou gaan worden. Zou ik zonder vooringenomen te zijn een review kunnen maken van de auto?

Eerste indruk

Toen ik het pakketje open maakte vergat ik alles waar ik van te voren aan zat te denken. Tussen de piepschuim blokjes lag daar een zeer fraaie, zwarte doos met in het wit het logo van Hotwheels Elite. Op de lange zijde prijkt de Aston Martin DB10 en het logo van Spectre. Wat ziet dat er stijlvol uit. Dat belooft zeker wat voor de inhoud ervan! De doos werd geopend en een piepschuim blok schuif ik er voorzichtig uit. De bovenste helft haal ik er vanaf en daar prijkt hij dan: het langverwachte 1:18 model van de Aston Martin DB10. Het voelde bijzonder. Bijna net zo bijzonder als die ene keer dat ik de auto in het echt heb mogen aanschouwen. Voorzichtig haal ik het model eruit en zet het op tafel.

Zoals ik eigenlijk met allerlei nieuwe dingen heb; altijd even neerzetten en rustig naar kijken. Er omheen lopen. Van een afstandje kijken en daarna lekker op ooghoogte eens goed alle details langs gaan. En dat was zeker geen straf. Het grijs met zwarte accenten komt mooi uit op de houten tafel waar hij op staat. De eerste indruk is zeer goed. Maar dan gaan we toch eens met een kritisch oog langs het model. Het valt aan de voorzijde op dat het logo op de motorkap een stickertje is, dat de grill wat oneffenheden vertoont en, vooral storend, de zwarte kier tussen de motorkap en de deur en bij de achterklep. De ruitenwissers komen niet tot hun recht omdat ze heel plat op de ruit liggen. De echte Aston Martin DB10 is voorzien van carbon, glimmende delen. Hotwheels Elite heeft ervoor gekozen om dit matzwart te laten, bijvoorbeeld de bumper aan de achterzijde waar de nummerplaat is gevestigd. Maar de kenmerkende wielen met bouten en Aston Martin-logo zijn wel heel mooi afgewerkt. Ook het spuitwerk is zeer fraai gedaan, net als de gaatjes in de motorkap.

Interieur

Het interieur is zwart met een paar grijze accenten. De details zijn wel heel mooi uitgevoerd; van de rubberen puntjes op de pedalen tot de lederen tas in het dashboardkastje. Wel is het jammer dat er niet meer aandacht is besteed aan het bedieningspaneel van ‘Q’ maar dat is echt wel een kleinigheidje.

Conclusie

Het is zeker een model dat behoort bij de andere Aston Martin modellen die eerder zijn verschenen: de Aston Martin DB5, Vanquish en DBS. Zeker alles bij elkaar vallen de tegenvallende details minder op. Eerlijk is eerlijk: wanneer je kritisch kijkt naar elk schaalmodel, kom je wel dingen tegen die niet mooi afgewerkt zijn of die vanwege de prijs net anders gemaakt zijn. Brengt mij meteen op de prijs. Waren de AutoArt-modellen nieuw rond de € 70,- a € 80,- euro, voor de modellen van Hotwheels Elite betaal je € 225,- exclusief de verzendkosten. Dat is fors aan de prijs voor een 1:18 model dat niet eens gelimiteerd is. Maar goed, soms is een prijs voor een verzamelaar niet van toepassing. En alternatieven voor die schaal zijn er niet.

Het model is onder andere te bestellen via 007store.com.


Alternatieve Aston Martin DB10 modellen:
– Bond In Motion (1:43)
– Corgi (1:32)
– Feber (schaal onbekend)
– Hot Wheels (1:64)
– Nikko (1:12)
– Scalextric (1:32)
– Toy State (1:32)